Защо не се индексира началната ми страница? Google обяснява

Защо не се индексира началната ми страница? Google обяснява

Съдържание

Екипът за връзки с търсенето на Google, състоящ се от експертите Мартин Сплит, Джон Мюлер и Гари Илийс, споделят информация за това защо началната страница на даден уебсайт може да не бъде индексирана в последния епизод на подкаста “Търсене извън протокола”.

Дискусията се въртеше около технически и нетехнически проблеми, които биха могли да попречат на началната страница на даден уебсайт да се появи в резултатите от търсенето на Google.

Технически причини & Решения

Ако началната страница на даден уебсайт не е индексирана, това предполага сериозен технически проблем.

Illyes заявява:

“За нови сайтове, особено за началната страница, трябва да е много лесно да се индексират. Ако тя не се индексира, това определено говори за някакъв по-голям проблем.”

Няколко потенциални технически проблема биха могли да причинят този проблем:

  • Уебсайтът може да е недостъпен за Googlebot.
  • Файлът robots.txt може да блокира Googlebot.
  • URL адресът на началната страница може да не е свързан с друга страница.

За да разрешите тези проблеми, проверете логовете на сървъра, за да видите дали Googlebot обхожда началната ви страница.

След това проверете файла robots.txt, който указва на Googlebot кои страници да обхожда. Премахнете го, ако съдържа директива, блокираща началната страница, като например мета таг noindex.

Проблемите с канонизацията могат да бъдат друг потенциален проблем, ако началната страница се пренасочва или канонизира към друга страница. В такива случаи Google ще индексира каноничната страница, а не началната страница. Ето защо е важно да проверявате за ненужни пренасочвания от началната страница.

И накрая, уверете се, че връзките сочат обратно към началната страница от вътрешните страници на уебсайта ви. Ако посетителите не могат лесно да преминат към началната страница, не може да го направи и Googlebot.

Нетехнически причини и решения

Съществуват нетехнически причини, които могат да попречат на индексирането на началната страница.

Ако началната страница съдържа заместващо съдържание, като например текст на шаблона, известия за авторски права или графики в процес на изграждане, Google може да реши да не индексира страницата.

Като цяло Google предпочита да индексира съдържание, което предоставя ценна информация, което означава, че трябва да следвате указанията на Google насоки за полезно съдържание когато създавате началната си страница.

Те също така посочиха, че проблемите с канонизацията и hreflang могат да доведат до неиндексиране на началната страница, ако тя е канонизирана към друг URL адрес

И накрая, ако сайтът преди това е хоствал спам или нискокачествено съдържание, началната страница може да бъде блокирана по причини, свързани с политиката. В такива случаи може да се наложи Google да прегледа сайта, преди да разреши отново индексирането на началната страница.

Търпението е от ключово значение

Както технически, така и нетехнически проблеми могат да попречат на индексирането на началната страница на даден уебсайт в Google. Идентифицирането и разрешаването на тези проблеми изисква търпение и усърдно отстраняване на неизправности.

Техническите проблеми, като например блокиране на обхождащите устройства, грешки при канонизирането и липса на вътрешни връзки, могат да се решат чрез проверка на сървърните логове, одит на пренасочванията и подобряване на архитектурата на сайта.

Нетехническите проблеми, свързани със съдържание на мястото на потребителя, предишни наказания за спам и закъснение на новия сайт, могат да бъдат решени чрез подобряване на качеството на съдържанието, искане на повторни прегледи и осигуряване на достатъчно време за обхождане на сайта от Googlebot.

Ключът е да не се обезкуражавате, а да използвате възможността да подобрите техническата основа на сайта си, качеството на съдържанието и потребителското изживяване.

Като се справите задълбочено с проблемите на индексирането, в дългосрочен план ще изградите по-стабилен и по-благоприятен за Google сайт.