Техники за Off-Page SEO

техники за Off page SEO

Съдържание

Какво представлява Off-Page SEO (оптимизацията извън страницата)?

SEO оптимизацията извън сайта се отнася до всички дейности, които се извършват извън уебсайта ви и които определят мястото ви в страниците с резултати на търсачките (SERP). Оптимизирането на факторите за класиране на SEO извън сайта е от решаващо значение за подобряване на релевантността, надеждността и авторитета на вашия уебсайт. Това е отразено във факторите на алгоритъма на Google, като SEO оптимизацията извън сайта допринася за над 50 % от факторите за класиране. Наличието на силна стратегия за SEO оптимизация извън сайта може да бъде разликата между вашето място и това на конкурентите ви в SERP.

Как техниките на off-page SEO могат да подобрят авторитета на домейна ви (DA)

Подобряването на ефективността на off-page SEO ще бъде пряко свързано с оценката на вашия Domain Authority (DA). DA на сайта ви е рейтинг, който определя способността на сайта ви да се класира в SERP. Тази оценка е от 1 до 100 и се основава на множество фактори, включително свързване на коренови домейни и брой на общите връзки. DA на сайта ви не е показател, използван от Google при определяне на мястото ви в класацията, но е добър индикатор за това колко добре се представя сайтът ви от гледна точка на SEO оптимизацията извън сайта.

Ето пет техники за SEO оптимизация извън сайта, които можете да следвате, за да гарантирате, че сайтът ви има най-добрата възможност да подобри авторитета на домейна си и в крайна сметка да се класира по-високо в SERP.

1. Създаване на ценни обратни връзки

Създаването на обратни връзки е в основата на SEO оптимизацията извън сайта и е техника, която е от решаващо значение за всеки сайт, който се стреми да се класира на първа страница. Обратните връзки са фактор номер едно за класиране, когато Google определя къде се намира сайтът ви. По-вероятно е Google да класира даден сайт по-високо от друг, ако единият домейн има повече обратни връзки. Освен това Google взема предвид и качеството на тази връзка – сайт с по-висок домейн, който препраща към вас, е много по-ефективен от връзка от сайт с нисък DA. Въпреки това алгоритъмът на Google взема предвид релевантността на връзката към вашия домейн.

Съществуват два вида връзки, които могат да бъдат създадени, за да се повиши ефективността на вашата off-page SEO оптимизация:

 1. Естествени връзки: Връзка, която се генерира, без да се предприемат каквито и да било действия. Това може да бъде или блогър например, който има положително мнение за вашето съдържание и препраща към него от своя сайт. Този тип връзка може да бъде чудесен знак за доверие, признателност и одобрение.
 2. Връзки, създадени чрез самореклама: Тези връзки могат да бъдат създадени чрез популяризиране или маркетинг на вашия бизнес онлайн. Този тип връзки могат да бъдат получени чрез молба към клиенти да поставят връзки към вашия сайт или чрез споделяне на вашето съдържание от влиятелен човек.

Създаването на авторитетни и релевантни обратни връзки в съответствие с указанията, предоставени от големи търсачки като Google, трябва да бъде на преден план за всеки цифрова стратегия. Връзките ще доведат до пренасочване на трафик към вашия сайт, а Google ще разглежда сайта ви като надежден и сигурен източник на данни. И все пак изграждането на връзки е трудна работа и изисква дългосрочен стратегически подход, но ако се прави правилно, средната позиция на сайта ви в резултатите от търсенето вероятно ще се подобри значително.

2. Маркетинг в социалните медии

Една от най-ефективните техники за off-page SEO е използването на социалните медии. Използването на платформите на социалните медии е чудесен начин да разширите обхвата на съдържанието си. Социалните медии не само могат да насърчат повече кликвания върху най-новото ви съдържание, но и да бъдат важен източник на ценни обратни връзки от сайт с висок DA:

 • LinkedIn (DA:98)
 • Facebook (DA:96)
 • Twitter (DA:94)
 • Instagram (DA:93)

Google не е заявила директно, че връзка от платформа на социална медия ще бъде от полза за вашата SEO оптимизация, въпреки че заяви, че социалните платформи се претърсват за данни по същия начин, както всеки друг сайт в мрежата.

Въпреки че въздействието на обратната връзка от социална платформа върху SEO оптимизацията остава несигурно, едно е сигурно – класирането на вашия социален профил в SERP. Не само, че ще се класират, но и вероятно ще се класират към върха за всяка дума за търсене, свързана с марката. Като се има предвид това, гарантирането, че социалните ви профили отразяват положително вашата компания и това, което тя представлява, може да повлияе на първите впечатления на потребителя, особено ако той не познава вашата марка. Освен това засилването на проницателното съдържание чрез социалните платформи вероятно ще бъде споделено, което ще увеличи видимостта и вероятността съдържанието ви да бъде свързано с други потребители.

3. Съдържание за гости

Предоставянето на съдържание за гостуване на уебсайтове на трети страни е друга ефективна техника за онлайн маркетинг, която може да донесе ползи и за SEO оптимизацията извън сайта. Това може да бъде материал за лидерство в мисленето, както и видеосъдържание от типа “как се прави” – нещо, което ще привлече вниманието на техните читатели. Трябва да се стремите да се свържете с уебсайтове на трети страни, чиято целева аудитория е подобна на вашата, като например нишови онлайн търговски издания. По този начин ще увеличите експозицията и осведомеността за марката сред потенциалните клиенти и ще увеличите шанса за насочване на трафик от този уебсайт. Разбира се, ще се възползвате и от ценна обратна връзка. Подхранването на онлайн взаимоотношенията чрез предоставяне на проницателно съдържание може да бъде основен източник на квалифициран трафик и потенциални клиенти.

Помнете, че поставянето на съдържание в уебсайт със силен DA изисква да им предоставите съдържание или данни, които са напълно уникални и вероятно ще бъдат много търсени от тяхната аудитория.

Винаги не забравяйте да подхождате стратегически към сайтовете, към които се насочвате, за да помествате съдържание за гости, и да се уверите, че се обръщате към сайтове, които са надеждни и имат отношение към вашата собствена целева аудитория.

4. Публикуване във форум

Сайтът за публикуване на форуми е онлайн форум за дискусии, който позволява на потребителите да водят смислени разговори под формата на публикувано съобщение. Когато се извършва правилно, публикуването във форум може да донесе множество ползи за вашия бизнес:

 • Излагане на нови клиенти
 • По-добро разбиране на вашите клиенти
 • Възможност да отговорите на всички въпроси, които клиентите или потенциалните клиенти могат да имат

Публикуването във форум изисква дългосрочен подход, за да се изгради надеждна репутация сред останалите членове на форума. Идентифициране на форуми с готова общност, която обсъжда услуга като тази, която предлагате. Това е чудесен начин да се ангажирате със съществуващи или потенциални клиенти онлайн.

Идентифициране на теми във форуми по теми, свързани с вашия бизнес, към които можете да добавите стойност, например експертни знания по конкретна тема, за да помогнете да се отговори на въпрос на потребител. Където е подходящо, може да има и възможност да добавите връзка към вашия уебсайт като част от дискусията във форума. Винаги обаче се уверявайте, че тази дейност се извършва пестеливо и обратна връзка към вашия уебсайт се публикува само ако тя е много подходяща за разговора и наистина помага да се отговори на въпроса на друг потребител.

5. Местни списъци

Известна още като списъци с директории, локалната SEO оптимизация винаги е била последователна техника за SEO оптимизация извън страницата. Когато се прави правилно, представянето на вашия бизнес в местни списъци може да бъде от жизненоважно значение за увеличаване на приходите, репутацията и класирането, особено в локализираните резултати от търсенето. Локализираните резултати от търсенето включват тези резултати, при които потребителят е посочил местоположение като част от търсенето си, както и тези, при които поднесените резултати се определят от IP адреса или местоположението на потребителя. Последните включват търсения, които често се позовават на фрази като “близо до мен” или “наблизо”. Местните обяви са до голяма степен безплатни и могат да бъдат изключително мощни.

Вашият бизнес не само може да се възползва от повишеното количество информация и трафик, но включването в местни директории предоставя възможност за изграждане на ценна обратна връзка от сайт с висок DA. Много директории са добре познати в интернет и вероятно вече сте запознати с много от тях:

 • Google my business (DA:100)
 • Foursquare (DA:92)
 • Yelp (DA:70)
 • Централен индекс (DA:58)

Изпращането на местен списък може да изглежда лесно, но осигуряването на идентична информация във всеки списък е от решаващо значение за тази техника на off-page SEO. Фирмената информация, като име на фирмата, адрес и номер за контакт, трябва да бъде идентична във всички обяви. Това може да изглежда просто, но несъответствията, като например съкращения или неправилно изписване, могат да окажат огромно влияние върху вашите вписвания, тъй като могат да създадат объркване в Google. В такъв случай Google може да покаже грешна информация или дори изобщо да не покаже обявата ви в SERP.

Въпреки това, когато локалните обяви са изпълнени правилно, те могат да бъдат изключително мощни и да донесат допълнителен бизнес както от националната, така и от международната аудитория.

Как да започнете своята стратегия за SEO оптимизация извън сайта?

Планирането на вашата стратегия за SEO оптимизация извън сайта не е просто и изисква определено ниво на умения и опит. Ако не разполагате с подходящ ресурс, ние сме тук, за да ви улесним.

От 1999 г. насам помагаме на предприятия от корпоративно ниво да постигнат своите цифрови цели. Като партньор от най-високо ниво на Google и Sitecore, ние сме специализирани в дигиталния маркетинг и работим в тясно сътрудничество с всички наши клиенти по всички аспекти на маркетинга на ефективността и маркетинга при търсене. Ще се радваме да ви помогнем и да обсъдим изискванията на вашия проект.