Основно ръководство за изграждане на връзки към SaaS (с примери)

Съдържание

Изграждането на връзки се превърна в ключово за марките на софтуер като услуга (SaaS).

Успешен изграждане на връзки инициативата може да взриви органичната видимост.

Но изграждането на връзки за SaaS изисква уникален подход.

В тази статия ще ви покажем как се различава от другите индустрии и ще разгледаме някои от специфичните предизвикателства и възможности, които предоставя. Също така ще разкрия осем техники за изграждане на връзки, които са популярни сред компаниите за SaaS в момента.

И накрая, ще предоставя ръководство за изпълнение, което ще ви помогне да стартирате успешна програма за изграждане на връзки за SaaS. Дори включвам примерни цели и ключови резултати (OKR).

След като прочетете тази статия, ще можете да гарантирате, че усилията ви за изграждане на връзки са ефективни.

Но всичко започва с основите.

Основи на изграждането на връзки за SaaS

При SaaS изграждането на връзки се фокусира върху изработване на качествено, информативно съдържание което блогърите и издателите ценят.

Това съдържание може да включва проучвания на клиенти, данни за приложения, сравнения на продукти, съдържание, свързано с функции, проучвания на клиенти и биографии или цитати на ръководители.

Това стана много популярно, защото блогърите и издателите искат източници, които подобряват преживяването на техните читатели.

Техниките за изграждане на връзки, които сега са ефективни, обхващат публикуване на гости, възстановяване на връзки с конкуренти, популяризиране на съдържанието в социалните медии и обмен на връзки.

Влияние на изграждането на връзки върху компаниите за услуги от типа SaaS

Обратните връзки могат значително да увеличат органичната видимост, класирането по ключови думи, онлайн репутацията, заявките за демонстрация, потенциалните клиенти и продажбите на дадена SaaS компания.

Обратните връзки с полезно съдържание ще повишат видимостта на ключовите думи както в горната, така и в долната част на фунията.

Нека разгледаме случая с марката SaaS Toast, която увеличи трафика си до над 600 000 посещения месечно чрез стратегическа SEO оптимизация, маркетинг на съдържанието и увеличаване на профила на връзките. Този пример показва колко е важно да се съсредоточим върху изграждането на връзки към полезно съдържание.

Разглеждане на случай

Toast, универсална система за продажба (POS) и управление, е предназначена за различни заведения за хранене, включително ресторанти, барове, камиони за храна и хотелски заведения за хранене.

Въпреки че многобройните ключови думи с къса опашка регистрират ниски до средни обеми на търсене, органичната видимост и трафикът на Toast постоянно показват подобрение. Към юни 2023 г. средните му месечни органични кликвания надхвърлят 600 000 (Ahrefs).

Независимо от това, много ключови думи, които професионалистът в областта на SEO може да приоритизира, регистрират ниски обеми на търсене.

Например “POS система” – водещият термин за търсене, свързан с продукти – събира само 33 100 средномесечни търсения към юни 2023 г., според Google Keyword Planner.

Следователно, за да постигне целите си за увеличаване на трафика, Toast ще трябва да се насочи към значително по-широк набор от ключови думи.

Очевидна е корелацията между припокриването на трафика и броя на препращащите домейни в обзорния доклад на Ahrefs.

Скрийншот от Ahrefs, юни 2023 г.

Сайтът Доклад за горните страници разкрива, че най-посещаваните страници се намират предимно в подпапка /blog, заедно с /restaurant-pos и няколко страници за пари (т.е. страници с висока конверсия).

Тост пози топ органични страници от ahrefs

Някои от тези топ страници генерират много връзки, но малко трафик. Това е наистина важно.

 

анализ на профила на връзките в ahrefs

Тези страници ще се класират по ключови думи, които журналистите или блогърите използват за намиране на източници на статии – по този начин ще генерират връзки, без да се занимават с популяризиране.

 • /blog/on-the-line/restaurant-management-statistics
 • /resources/restaurant-success-industry-report

По-нататъшно проучване на Най-добър доклад за връзки показва, че статиите в блоговете, статистическите статии и докладите за индустрията получават най-много връзки.

тост пост топ страници от връзки ahrefs доклад

Това проучване разкрива няколко важни прозрения:

 • Постоянното изграждане на връзки с течение на времето може косвено да повиши класирането.
 • Подобряване на връзките към свързващи се активи могат да повишат класирането на други страници.
 • Задълбочената оценка на съдържанието, заемащо първо място в търсачките, показва, че дори тези страници да нямат много преки връзки, тяхното класиране може да бъде повлияно от профилите на връзките на други страници.
 • На база страница по страница статистическото и изследователското съдържание обикновено генерира повече връзки, отколкото други видове.

Този тип растеж е възможен и при видовете бизнес, които не са SaaS, но има разлики.

Изграждане на връзки в SaaS Vs. Други индустрии

Обяснение на уникалните аспекти на изграждането на връзки в B2B SaaS

Като се има предвид участието им в иновативни технологии и решения, тези компании могат да генерират набор от техническо и висококачествено съдържание по голямо разнообразие от теми, което може да се хареса на широк кръг от нишови сайтове.

Общото съдържание на сайта може да включва:

 • Страници за сравнение на конкуренти.
 • Интеграционни страници.
 • Речници.
 • Страници с характеристики на продукта.

Дългоформатното информационно съдържание може да включва:

 • Демонстрирайте софтуера във вертикално подредено проучване на случай.
 • Проучвания с основани на данни прозрения от вашата потребителска база.
 • Свързващи се активи за съдържание за браншови кръгове за преки конкуренти или влиятелни лица в бранша.
 • Казуси или проучвания на това как клиентите решават проблеми с вашия инструмент.

Например Пример за SEO дърво на връзките от Ahrefs и Статистическа статия за обхождане на Toast, която генерира 360 уникални препращащи домейна връзки.Бъдете уникални!

Уникални предизвикателства пред B2B SaaS

SaaS, особено в B2B, има няколко предизвикателства, които могат да забавят напредъка в изграждането на силен профил на връзките. Няколко основни от тях са:

 • Сложни теми: Създаването на стойностно съдържание с връзки по технически или сложни теми е предизвикателство. Темите обикновено изискват експерт в съответната област (МСП) за съдържанието, а понякога и за изграждането на връзки.
 • Нишови аудитории: SaaS могат да имат много специфична аудитория, което прави трудно намирането на онлайн общности и разговори по темата. Темите и стратегията за достигане до потребителите трябва да са изключително релевантни и целенасочени, за да се свържат.
 • Ограничени възможности за обратни връзки: Колкото по-тясна е нишата, толкова по-малко са възможностите за свързване. Това често е голямо предизвикателство, но както можете да видите от примера с Toast по-горе, компаниите за SaaS могат да разширят темите на съдържанието, за да привлекат широк спектър от теми за сайтове.

6 популярни техники за изграждане на връзки за B2B SaaS

Всеки от тези начини за изграждане на връзки SaaS има свои собствени уникални процеси за избор на целеви страници, изграждане на списъци, методи за достигане и шаблони.

Контекстни блогове за гости

Блогът за гости се отнася до практиката на писане и публикуване на съдържание във външни уебсайтове или блогове. Тази стратегия не само помага да установите авторитета си във вашата индустрия, но и ви дава възможност да спечелите висококачествени обратни връзки от реномирани уебсайтове.

Намирането на тези възможности е най-лесното от всички техники. Един прост процес е:

 • Търсете в Google или в любимия си инструмент за създаване на списъци с оператор за търсене: {ключова дума} intitle:contributor. Заменете “сътрудник” с “гост сътрудник”, “гост блог”, “пишете за нас” или друг вариант.
 • Създайте списък за насипни товари, след което го качете в Ahref инструмент за анализ на бани. Експортирайте списъка, за да филтрирате по DR и да намерите първо най-авторитетните и подходящи аудитории.
 • Изградете биографията си, за да демонстрирате експертни познания в нишите на уебсайта.
 • Направете търсене в целевите уебсайтове за пропуски в съдържанието.
 • Създайте уникална статия от три теми.

Социални реклами за свързващо съдържание

Този метод рекламира най-доброто и най-споделяемото съдържание с нишова аудитория чрез ремаркетинг или подобни аудитории. Въпреки че връзките от рекламите не осигуряват голяма стойност, един чудесен свързващ се актив може да започне да изгражда връзки по естествен начин, ако се споделя с правилната аудитория.

Това може да включва:

 • Ремаркетинг във Facebook, Twitter или LinkedIn.
 • Нишови реклами в Reddit.
 • Подобни аудитории на тези, които се ангажират най-много с вашето съдържание.

Един пример, който виждам често, предполагам, защото чета блога им или съм подобна аудитория, е рекламата на Ahrefs за статия за информационна архитектура.

Въпреки че Ahrefs със сигурност има казуси или уникални данни, които са по-свързани, понякога една проста тема може да е най-подходяща за нишата.


Пасивен PR за ръководството и членовете на екипа

Популярен метод в областта на SaaS в момента е да се отговаря на въпроси и да се предоставят експерти в областта (МСП) като източници за блогъри и журналисти.

В пасивния PR се появяват нови инструменти, но много от тях изглежда черпят директно от HARO. Ето няколко уникални мрежи, които са добра отправна точка за проучване и подаване на предложения.

Връзки за споменаване на конкуренти

Прехващането на профила на връзките на конкурента е една от най-удовлетворяващите задачи в SEO – да не говорим, че в много ситуации те са по-лесни за осигуряване.

Намиране на обратни връзки на конкуренти или чрез търсене на статии в Google, или чрез проверка на обратните връзки на конкурента в Ahrefs или majestic.com.

Ето някои видове статии за търсене, за които има голяма вероятност да съдържат връзки и към вашето съдържание.

 • Алтернативни продукти: Статия за “алтернативи на” продукт на конкурент
 • Listicles: Избройте конкурентите си, които не са в списъка на вашата марка
 • Само общи споменавания на конкуренти в информационното съдържание

Връзки към ресурси

Ресурсна страница е уеб страница, която предоставя полезни връзки и ресурси, обикновено в рамките на конкретен отрасъл или интерес. Въпреки че страниците от старата школа със списък от връзки все още съществуват, компаниите за SaaS могат да намерят ресурсни статии.

Взаимна/обмен на връзки

В контекста на изграждането на връзки за SEO, обменът на връзки се отнася до практика, при която два или повече уебсайта взаимно се съгласяват да популяризират връзките си на своите сайтове.

Но някои компании правят и тристранен обмен на връзки/A, B, C, включващ 3 или повече уебсайта. Ето как става това:

 • Уебсайт А свързва с уебсайт В.
 • Уебсайт В е свързан с уебсайт В.
 • Уебсайт C се свързва с уебсайт A.

Струва си да се отбележи, че “прекомерният обмен на връзки” би нарушил правилата на Google насоки за спам на връзки.

Но прилагането на тези техники е трудната част.

Осъществяване на успешна кампания за изграждане на връзки

Последователност в изграждането на връзки

Много е важно да имате последователност и дългосрочен фокус. Въпреки че генерирането на няколко връзки към търговска страница може да я класира бързо, в повечето сценарии изграждането на връзки по последователен график за дълъг период от време ще доведе до по-голям ръст на трафика.

Важно е постоянно да наблюдавате ефективността на обратните си връзки и да оптимизирате стратегиите си, ако е необходимо.

Това е чудесен повод за обсъждане на данните в изграждането на връзки.

Проследяване и анализиране

Начинът, по който анализирате данните, може да убие или развие една програма. Това означава, че изборът на правилните ключови показатели за ефективност (KPI) може да определи дали програмата е успешна или неуспешна.

Показателите за оценка на дадена програма включват:

 • Брой на връзките: Можете ли изобщо да получите връзки от кампанията? Проверете броя на връзките, изградени директно и индиректно от кампанията. Косвените връзки се въвеждат след приключване на кампанията, но латентните връзки ще се появят благодарение на всички промоции.
 • Качество на сайта: Качеството се свежда до това дали сайтът ще подобри класирането си.
 • Увеличаване на органичните импресии: Използвайки Google Search Console (GSC), наблюдавайте органичните импресии.
 • Малко подобрение на класирането: Преместването на ключови думи от ниски позиции на втора страница в Google е водещ индикатор, че връзките работят.
 • Третостепенно съдържание/класиране на ключови думи: В много случаи класирането по ключови думи се подобрява за страници и ключови думи, които не са обект на таргетиране, но са в същия клъстер от съдържание или теми с ключови думи.
 • Ранжиране на целевите URL адреси по отношение на заглавието: Преместват ли се основните ключови думи на първа страница?
 • Оценка на видимостта на клъстера: Оценката за видимост е точкова система, която оценява сайта въз основа на претеглено класиране по ключови думи. За дадена тематична категория или клъстер от ключови думи колко ключови думи се класират в категорията?

Оптимизация, базирана на данни

Обичам да използвам цели и ключови резултати (OKR), която представлява рамка за определяне на цели, която помага на организациите да си поставят предизвикателни цели с измерими резултати. Ето два примерни OKR за изграждане на връзки.

OKR 1

SEO цел 1: Създаване на доказателство за концепцията с пилотна програма, демонстрираща способността за изграждане на подходящи връзки за съществуващите продуктови линии и целеви аудитории.

Ключови резултати:

 1. Идентифицирайте 10+ високоавторитетни уебсайта с отношение към индустрията, към които да се насочите за обратни връзки.
 2. Създайте и публикувайте един висококачествен актив за свързване.
 3. Осигурете си пет или повече обратни връзки от различни домейни, за да подобрите тематичната релевантност.

Оптимизация въз основа на производителността:

Осигури ли кампанията повече от 10+ връзки? Ако не, тогава анализирайте терена, автора на източника и релевантността на съдържанието за тази аудитория. Тествайте нови автори в компанията, като използвате изпълнителни директори или C-suite.

OKR 2

SEO цел 2: Разширяване на тематичната релевантност на сайта около X ключови думи/тематични клъстери за пускане на нов продукт.

Ключови резултати:

 1. Създаване на проучвания, ръководства и документи с пет стълба на съдържанието по темата X.
 2. Осигурете си от три до пет връзки от ниша в категория X.
 3. Увеличете органичната видимост за клъстер от ключови думи X с 10%.

Оптимизации въз основа на производителността:

Ако няма увеличение на органичната видимост, преценете доколко съдържанието е “полезно” и се сравнява с най-високо класираното съдържание за същите ключови думи.

Закръгляне

Чрез изучаване на успешни случаи като Toast и разбиране на уникалните аспекти на изграждането на връзки в индустрията на SaaS можете да разработите и приложите високоефективна програма за изграждане на връзки.

Освен това, използвайки популярни техники като блогове за гости, маркетинг на влиятелни личности и изграждане на връзки с конкуренти, вашата SaaS компания може да расте и да процъфтява в дигиталното пространство.

Само не забравяйте, че ключът към успешната кампания за изграждане на връзки е последователността, редовното създаване на съдържание и непрекъснатото изграждане на взаимоотношения.

В съчетание с ефективно проследяване, анализ и оптимизация, базирана на данни, вашият SaaS бизнес може да нарасне значително.

Още ресурси:

Source link

Изграждането на връзки се превърна в ключово за марките на софтуер като услуга (SaaS).

Успешен изграждане на връзки инициативата може да взриви органичната видимост.

Но изграждането на връзки за SaaS изисква уникален подход.

В тази статия ще ви покажем как се различава от другите индустрии и ще разгледаме някои от специфичните предизвикателства и възможности, които предоставя. Също така ще разкрия осем техники за изграждане на връзки, които са популярни сред компаниите за SaaS в момента.

И накрая, ще предоставя ръководство за изпълнение, което ще ви помогне да стартирате успешна програма за изграждане на връзки за SaaS. Дори включвам примерни цели и ключови резултати (OKR).

След като прочетете тази статия, ще можете да гарантирате, че усилията ви за изграждане на връзки са ефективни.

Но всичко започва с основите.

Основи на изграждането на връзки за SaaS

При SaaS изграждането на връзки се фокусира върху изработване на качествено, информативно съдържание което блогърите и издателите ценят.

Това съдържание може да включва проучвания на клиенти, данни за приложения, сравнения на продукти, съдържание, свързано с функции, проучвания на клиенти и биографии или цитати на ръководители.

Това стана много популярно, защото блогърите и издателите искат източници, които подобряват преживяването на техните читатели.

Техниките за изграждане на връзки, които сега са ефективни, обхващат публикуване на гости, възстановяване на връзки с конкуренти, популяризиране на съдържанието в социалните медии и обмен на връзки.

Влияние на изграждането на връзки върху компаниите за услуги от типа SaaS

Обратните връзки могат значително да увеличат органичната видимост, класирането по ключови думи, онлайн репутацията, заявките за демонстрация, потенциалните клиенти и продажбите на дадена SaaS компания.

Обратните връзки с полезно съдържание ще повишат видимостта на ключовите думи както в горната, така и в долната част на фунията.

Нека разгледаме случая с марката SaaS Toast, която увеличи трафика си до над 600 000 посещения месечно чрез стратегическа SEO оптимизация, маркетинг на съдържанието и увеличаване на профила на връзките. Този пример показва колко е важно да се съсредоточим върху изграждането на връзки към полезно съдържание.

Разглеждане на случай

Toast, универсална система за продажба (POS) и управление, е предназначена за различни заведения за хранене, включително ресторанти, барове, камиони за храна и хотелски заведения за хранене.

Въпреки че многобройните ключови думи с къса опашка регистрират ниски до средни обеми на търсене, органичната видимост и трафикът на Toast постоянно показват подобрение. Към юни 2023 г. средните му месечни органични кликвания надхвърлят 600 000 (Ahrefs).

Независимо от това, много ключови думи, които професионалистът в областта на SEO може да приоритизира, регистрират ниски обеми на търсене.

Например “POS система” – водещият термин за търсене, свързан с продукти – събира само 33 100 средномесечни търсения към юни 2023 г., според Google Keyword Planner.

Следователно, за да постигне целите си за увеличаване на трафика, Toast ще трябва да се насочи към значително по-широк набор от ключови думи.

Очевидна е корелацията между припокриването на трафика и броя на препращащите домейни в обзорния доклад на Ahrefs.

Тост POS органичен трафик и ръст на връзките ahrefsСкрийншот от Ahrefs, юни 2023 г.

Сайтът Доклад за горните страници разкрива, че най-посещаваните страници се намират предимно в подпапка /blog, заедно с /restaurant-pos и няколко страници за пари (т.е. страници с висока конверсия).

Тост пози топ органични страници от ahrefs

Някои от тези топ страници генерират много връзки, но малко трафик. Това е наистина важно.

 

анализ на профила на връзките в ahrefs

Тези страници ще се класират по ключови думи, които журналистите или блогърите използват за намиране на източници на статии – по този начин ще генерират връзки, без да се занимават с популяризиране.

 • /blog/on-the-line/restaurant-management-statistics
 • /resources/restaurant-success-industry-report

По-нататъшно проучване на Най-добър доклад за връзки показва, че статиите в блоговете, статистическите статии и докладите за индустрията получават най-много връзки.

тост пост топ страници от връзки ahrefs доклад

Това проучване разкрива няколко важни прозрения:

 • Постоянното изграждане на връзки с течение на времето може косвено да повиши класирането.
 • Подобряване на връзките към свързващи се активи могат да повишат класирането на други страници.
 • Задълбочената оценка на съдържанието, заемащо първо място в търсачките, показва, че дори тези страници да нямат много преки връзки, тяхното класиране може да бъде повлияно от профилите на връзките на други страници.
 • На база страница по страница статистическото и изследователското съдържание обикновено генерира повече връзки, отколкото други видове.

Този тип растеж е възможен и при видовете бизнес, които не са SaaS, но има разлики.

Изграждане на връзки в SaaS Vs. Други индустрии

Обяснение на уникалните аспекти на изграждането на връзки в B2B SaaS

Като се има предвид участието им в иновативни технологии и решения, тези компании могат да генерират набор от техническо и висококачествено съдържание по голямо разнообразие от теми, което може да се хареса на широк кръг от нишови сайтове.

Общото съдържание на сайта може да включва:

 • Страници за сравнение на конкуренти.
 • Интеграционни страници.
 • Речници.
 • Страници с характеристики на продукта.

Дългоформатното информационно съдържание може да включва:

 • Демонстрирайте софтуера във вертикално подредено проучване на случай.
 • Проучвания с основани на данни прозрения от вашата потребителска база.
 • Свързващи се активи за съдържание за браншови кръгове за преки конкуренти или влиятелни лица в бранша.
 • Казуси или проучвания на това как клиентите решават проблеми с вашия инструмент.

Например Пример за SEO дърво на връзките от Ahrefs и Статистическа статия за обхождане на Toast, която генерира 360 уникални препращащи домейна връзки.Бъдете уникални!

Уникални предизвикателства пред B2B SaaS

SaaS, особено в B2B, има няколко предизвикателства, които могат да забавят напредъка в изграждането на силен профил на връзките. Няколко основни от тях са:

 • Сложни теми: Създаването на стойностно съдържание с връзки по технически или сложни теми е предизвикателство. Темите обикновено изискват експерт в съответната област (МСП) за съдържанието, а понякога и за изграждането на връзки.
 • Нишови аудитории: SaaS могат да имат много специфична аудитория, което прави трудно намирането на онлайн общности и разговори по темата. Темите и стратегията за достигане до потребителите трябва да са изключително релевантни и целенасочени, за да се свържат.
 • Ограничени възможности за обратни връзки: Колкото по-тясна е нишата, толкова по-малко са възможностите за свързване. Това често е голямо предизвикателство, но както можете да видите от примера с Toast по-горе, компаниите за SaaS могат да разширят темите на съдържанието, за да привлекат широк спектър от теми за сайтове.

6 популярни техники за изграждане на връзки за B2B SaaS

Всеки от тези начини за изграждане на връзки SaaS има свои собствени уникални процеси за избор на целеви страници, изграждане на списъци, методи за достигане и шаблони.

Контекстни блогове за гости

Блогът за гости се отнася до практиката на писане и публикуване на съдържание във външни уебсайтове или блогове. Тази стратегия не само помага да установите авторитета си във вашата индустрия, но и ви дава възможност да спечелите висококачествени обратни връзки от реномирани уебсайтове.

Намирането на тези възможности е най-лесното от всички техники. Един прост процес е:

 • Търсете в Google или в любимия си инструмент за създаване на списъци с оператор за търсене: {ключова дума} intitle:contributor. Заменете “сътрудник” с “гост сътрудник”, “гост блог”, “пишете за нас” или друг вариант.
 • Създайте списък за насипни товари, след което го качете в Ahref инструмент за анализ на бани. Експортирайте списъка, за да филтрирате по DR и да намерите първо най-авторитетните и подходящи аудитории.
 • Изградете биографията си, за да демонстрирате експертни познания в нишите на уебсайта.
 • Направете търсене в целевите уебсайтове за пропуски в съдържанието.
 • Създайте уникална статия от три теми.

Социални реклами за свързващо съдържание

Този метод рекламира най-доброто и най-споделяемото съдържание с нишова аудитория чрез ремаркетинг или подобни аудитории. Въпреки че връзките от рекламите не осигуряват голяма стойност, един чудесен свързващ се актив може да започне да изгражда връзки по естествен начин, ако се споделя с правилната аудитория.

Това може да включва:

 • Ремаркетинг във Facebook, Twitter или LinkedIn.
 • Нишови реклами в Reddit.
 • Подобни аудитории на тези, които се ангажират най-много с вашето съдържание.

Един пример, който виждам често, предполагам, защото чета блога им или съм подобна аудитория, е рекламата на Ahrefs за статия за информационна архитектура.

Въпреки че Ahrefs със сигурност има казуси или уникални данни, които са по-свързани, понякога една проста тема може да е най-подходяща за нишата.


Пасивен PR за ръководството и членовете на екипа

Популярен метод в областта на SaaS в момента е да се отговаря на въпроси и да се предоставят експерти в областта (МСП) като източници за блогъри и журналисти.

В пасивния PR се появяват нови инструменти, но много от тях изглежда черпят директно от HARO. Ето няколко уникални мрежи, които са добра отправна точка за проучване и подаване на предложения.

Връзки за споменаване на конкуренти

Прехващането на профила на връзките на конкурента е една от най-удовлетворяващите задачи в SEO – да не говорим, че в много ситуации те са по-лесни за осигуряване.

Намиране на обратни връзки на конкуренти или чрез търсене на статии в Google, или чрез проверка на обратните връзки на конкурента в Ahrefs или majestic.com.

Ето някои видове статии за търсене, за които има голяма вероятност да съдържат връзки и към вашето съдържание.

 • Алтернативни продукти: Статия за “алтернативи на” продукт на конкурент
 • Listicles: Избройте конкурентите си, които не са в списъка на вашата марка
 • Само общи споменавания на конкуренти в информационното съдържание

Връзки към ресурси

Ресурсна страница е уеб страница, която предоставя полезни връзки и ресурси, обикновено в рамките на конкретен отрасъл или интерес. Въпреки че страниците от старата школа със списък от връзки все още съществуват, компаниите за SaaS могат да намерят ресурсни статии.

Взаимна/обмен на връзки

В контекста на изграждането на връзки за SEO, обменът на връзки се отнася до практика, при която два или повече уебсайта взаимно се съгласяват да популяризират връзките си на своите сайтове.

Но някои компании правят и тристранен обмен на връзки/A, B, C, включващ 3 или повече уебсайта. Ето как става това:

 • Уебсайт А свързва с уебсайт В.
 • Уебсайт В е свързан с уебсайт В.
 • Уебсайт C се свързва с уебсайт A.

Струва си да се отбележи, че “прекомерният обмен на връзки” би нарушил правилата на Google насоки за спам на връзки.

Но прилагането на тези техники е трудната част.

Осъществяване на успешна кампания за изграждане на връзки

Последователност в изграждането на връзки

Много е важно да имате последователност и дългосрочен фокус. Въпреки че генерирането на няколко връзки към търговска страница може да я класира бързо, в повечето сценарии изграждането на връзки по последователен график за дълъг период от време ще доведе до по-голям ръст на трафика.

Важно е постоянно да наблюдавате ефективността на обратните си връзки и да оптимизирате стратегиите си, ако е необходимо.

Това е чудесен повод за обсъждане на данните в изграждането на връзки.

Проследяване и анализиране

Начинът, по който анализирате данните, може да убие или развие една програма. Това означава, че изборът на правилните ключови показатели за ефективност (KPI) може да определи дали програмата е успешна или неуспешна.

Показателите за оценка на дадена програма включват:

 • Брой на връзките: Можете ли изобщо да получите връзки от кампанията? Проверете броя на връзките, изградени директно и индиректно от кампанията. Косвените връзки се въвеждат след приключване на кампанията, но латентните връзки ще се появят благодарение на всички промоции.
 • Качество на сайта: Качеството се свежда до това дали сайтът ще подобри класирането си.
 • Увеличаване на органичните импресии: Използвайки Google Search Console (GSC), наблюдавайте органичните импресии.
 • Малко подобрение на класирането: Преместването на ключови думи от ниски позиции на втора страница в Google е водещ индикатор, че връзките работят.
 • Третостепенно съдържание/класиране на ключови думи: В много случаи класирането по ключови думи се подобрява за страници и ключови думи, които не са обект на таргетиране, но са в същия клъстер от съдържание или теми с ключови думи.
 • Ранжиране на целевите URL адреси по отношение на заглавието: Преместват ли се основните ключови думи на първа страница?
 • Оценка на видимостта на клъстера: Оценката за видимост е точкова система, която оценява сайта въз основа на претеглено класиране по ключови думи. За дадена тематична категория или клъстер от ключови думи колко ключови думи се класират в категорията?

Оптимизация, базирана на данни

Обичам да използвам цели и ключови резултати (OKR), която представлява рамка за определяне на цели, която помага на организациите да си поставят предизвикателни цели с измерими резултати. Ето два примерни OKR за изграждане на връзки.

OKR 1

SEO цел 1: Създаване на доказателство за концепцията с пилотна програма, демонстрираща способността за изграждане на подходящи връзки за съществуващите продуктови линии и целеви аудитории.

Ключови резултати:

 1. Идентифицирайте 10+ високоавторитетни уебсайта с отношение към индустрията, към които да се насочите за обратни връзки.
 2. Създайте и публикувайте един висококачествен актив за свързване.
 3. Осигурете си пет или повече обратни връзки от различни домейни, за да подобрите тематичната релевантност.

Оптимизация въз основа на производителността:

Осигури ли кампанията повече от 10+ връзки? Ако не, тогава анализирайте терена, автора на източника и релевантността на съдържанието за тази аудитория. Тествайте нови автори в компанията, като използвате изпълнителни директори или C-suite.

OKR 2

SEO цел 2: Разширяване на тематичната релевантност на сайта около X ключови думи/тематични клъстери за пускане на нов продукт.

Ключови резултати:

 1. Създаване на проучвания, ръководства и документи с пет стълба на съдържанието по темата X.
 2. Осигурете си от три до пет връзки от ниша в категория X.
 3. Увеличете органичната видимост за клъстер от ключови думи X с 10%.

Оптимизации въз основа на производителността:

Ако няма увеличение на органичната видимост, преценете доколко съдържанието е “полезно” и се сравнява с най-високо класираното съдържание за същите ключови думи.

Закръгляне

Чрез изучаване на успешни случаи като Toast и разбиране на уникалните аспекти на изграждането на връзки в индустрията на SaaS можете да разработите и приложите високоефективна програма за изграждане на връзки.

Освен това, използвайки популярни техники като блогове за гости, маркетинг на влиятелни личности и изграждане на връзки с конкуренти, вашата SaaS компания може да расте и да процъфтява в дигиталното пространство.

Само не забравяйте, че ключът към успешната кампания за изграждане на връзки е последователността, редовното създаване на съдържание и непрекъснатото изграждане на взаимоотношения.

В съчетание с ефективно проследяване, анализ и оптимизация, базирана на данни, вашият SaaS бизнес може да нарасне значително.

Още ресурси:

Source link