Кои са 5-те топ причини довеждащи до бавен уебсайт?

Съдържание

Удовлетвореността на клиентите винаги е от решаващо значение, когато става въпрос за бизнес. Почти всички компании се стремят усилено да получат добър трафик, за да увеличат своята видимост и процент на реализация. Казва се, че даден уебсайт се представя добре, ако предоставя по-добро потребителско изживяване. В днешно време търпението на хората намалява, така че е важно да се справите с “тяхната” скорост, за да привлечете клиенти, които да купят продукт или услуга. Така че всеки уебсайт, който се зарежда за повече от три секунди, вероятно ще загуби потенциални клиенти. Точно заради това е и времевото изискване за минимално зареждане в секунди от Google SEO препоръките ( законите по които се водим, за добро представяне онлайн ). Повечето уеб дизайнери се справят добре със създаването на зашеметяващи дизайни, но самият дизайн не трябва да бъде падение на доверието на компанията.

Та… ето кои са 5-те топ причини довеждащи до бавен уебсайт:

  1. Когато изображенията не са оптимизирани добре: Първата и основна причина за бавно зареждане на уебсайт, обикновено са именно изображенията с голям размер. Тъй като уебсайтът се зарежда малко по малко в браузъра, изображенията или файловете трябва да бъдат оптимизирани добре, защото ще отнеме повече време за зареждане от очакваното. Ако случаят е такъв, потенциалните и редовни клиенти ще напуснат сайта и никога няма да се върнат. Затова е препоръчително да използвате JPEG, GIF и PNG на уебсайт, за да увеличите скоростта на зареждане на сайта. Най-добре разбира се е да се ползват специалните уеб формати, като WEBP, които за съжаление не са много лесно достъпни. Повечето приложения позволяващи употребата на webp и конвертиращи изображенията в сайта изискват и “някой лев отгоре”. Избягвайте използването на тежки формати, като BMP и TIFF, тъй като тези формати отнемат твърде много време за зареждане на уебсайта, което води до висока степен на отпадане, освен всичко, при потребителите с мобилни устройства, това ще доведе до голям разход на мобилни данни.
  2. Плътност на кода: Изключително плътният или сложен код може да бъде една от причините за бавната скорост на уебсайта. Вместо да използвате твърде много плътни кодове за извършване на повтарящ се тип действие, използвайте кодове за многократна употреба, за да увеличите скоростта на времето за зареждане на уебсайт. Лесно е да управлявате намалената скорост на зареждане на сайта с HTML маркиране. Значителни подобрения могат да бъдат наблюдавани чрез намаляване на използването на HTML маркиране. Има няколко други поправки, като например премахване на блокове CDATA (данни за знаци) в елементите на скрипта и HTML коментарите в скриптовете. Ако има някакво бяло пространство в кода, премахването или свиването му може драстично да повлияе на скоростта на зареждане на сайта. Естествено, ако вие не сте програмист, това за Вас, ще е мисия невъзможна. В случая можете да позлвате опцията в повечето кеширащи плъгини – Minify HTML, като някои предлагат и доста допълнителни опции, но това ще бъде тема за друг пост.
  3. Бавен уеб хостинг: Тук проблемът може да е доста обширен, от колокацията на сървърите на избрания хостинг, до изпозлваната технология ( сървъри / софтуер / хардуер ), до прекалено голям обем от клиенти и други. Употребата на споделен хостинг или още наричан Cloud Hosting вече е доста често срещана, а технологията напреднала. Въпреки всичко, много от хостинг доставчиците, ползват стара технология и вместо споделянето на ресурси да е в помощ, всъщност се превръща в проблем, въпреки че е финансово изгоден избор. Честите проблеми, които все още се срещат при доста доставчици на хостинг услуги в България са много, от технологията, до техниката, през колокация, претъпкано с потребители и т.н. Често това се оказва един от главните проблеми причиняващи по-бавно зареждане на уебсайтовете. Това може да изглежда по-малко важно за компаниите, защото те обикновено смятат, че забавянето от няколко секунди в скоростта на зареждане на сайта няма да повлияе на трафика им, но факт е, че го прави. Така че, избора на добър хостинг е “жизнено” важен за просперитета на Вашия уебсайт.
  4. Използване на твърде много плъгини: Една от най-разпространените причини за забавяне е именно претъпканият от плъгини уебсайт. Плъгина ( приложението / апликацията / добавката . app ) винаги е полезен в трудни ситуации, но добавянето на твърде много добавки или плъгини в бекенда може да забави скоростта на зареждане на сайта. В днешния сценарий много разработчици разчитат на добавки и плъгини, за да подобрят функционалността на сайта. Плъгинът обикновено е малък софтуер, съставен от кодове. Всеки път, когато разработчикът добави твърде много плъгини, това означава, че той добавя твърде много кодове, така че твърде много кодове в един уебсайт само ще забавят скоростта на зареждане на сайта.
  5. Твърде много трафик водещ до недостиг на ресурси: Високият трафик винаги е проблем за повечето компании, защото това гарантира, че бизнесът върви в правилната посока. Тъй като сървърът е настроен на определено ограничение на заявките и ресурсите заложени в планът, който е препоръчан или сте избрали, надминаването на тези заявки може да доведе до срив на сайта. Когато даден сайт получава повече трафик от преди, компанията трябва да обмисли увеличаване на избрания хостинг пакет, за да може да поеме новият по-голям обем от трафик на посетители.

Разбира се, това са само основни насоки, защото реално може да има много причини за бавната скорост на зареждане на уебсайта, може да се случи дори от обновяване на пкъгин или самия WordPress, до погрешно задаване / зададени опции или хакване и т.н. Но ако по-рано откриете проблема и дори в някои случаи импровизацията ще Ви помогнат на да изпреварите конкуренцията така да се каже. Ако търсите дизайнери, които да изградят вашият нов уебсайт или да поправят / завършат вашият текущ, се свържете със СЕО.БГ или Da Web.