Как Google визуализира уеб страници и ефекта върху SEO

HTML елементи в Head

Съдържание

Наскоро в Twitter се проведе дискусия относно валидността на използването на персонализирани елементи в секцията <head> на уеб страници.

Потребителските елементи са част от спецификациите на Web Components, които позволяват на разработчиците да създават HTML елементи, съобразени с техните нужди.

С помощта на потребителски тагове разработчиците могат да създават многократно използваеми и самостоятелни HTML елементи, които функционират независимо от останалата част от кода.

В Twitter един човек пита: “Някой знае дали е технически валидно да има потребителски елемент в главата на документа?”

Джон Мюлер, застъпник за търсенето в Google, предлага че тази практика може да наруши начина, по който Google визуализира и индексира страницата.

Мюлер заявява:

“Използването на потребителски елементи в <head> вероятно нарушава визуализирането на страницата в Google Search. Ако под персонализираните елементи, които трябва да бъдат в <head> (като robots noindex), има мета тагове “търсене” и т.н., Google може да не ги разпознае по време на визуализирането.”

Разбиране на начина, по който Google визуализира уеб страници

За да разберем напълно последиците от изявлението на Мюлер, е важно да разберем как Google визуализира уеб страници.

Можете да мислите за HTML на уеб страница като за рецепта, а за ресурси като CSS, JavaScript, изображения и видеоклипове като за съставки.

Процесът на визуализация е като готвене, при което рецептата се превръща в крайния продукт, който потребителите виждат в своите браузъри.

След като обхождащата програма на Google извлече HTML, процесът на рендиране започва с интерпретиране на кода и сглобяване на ресурсите за визуално показване на уеб страницата.

Въздействието на потребителските HTML етикети върху SEO

Въпреки че персонализираните тагове са от полза за разработчиците, тяхното въздействие върху SEO оптимизацията не може да бъде пренебрегнато.

Потребителските тагове могат да повлияят на SEO, тъй като търсачките като Google традиционно разчитат на стандартните HTML тагове, за да разберат съдържанието и структурата на страницата.

Например, ако потребителски елемент се използва в <head>, Google може да не разпознае стандартните тагове, които следват по време на визуализацията.

В резултат на това Google може да пропусне важни мета тагове, които са от значение за SEO оптимизацията.

Аргументът срещу използването на персонализирани HTML етикети

Въпреки че персонализираните HTML тагове предлагат гъвкавост, има причини да ги използвате предпазливо.

В допълнение към опасенията на Мюлер, персонализираните HTML тагове могат потенциално да предизвикат проблеми със съвместимостта с по-стари браузъри и екранни четци.

Възможни са също така сблъсъци в глобалното пространство от имена и опасения относно разделянето на функционалността, значението и представянето.

Алтернатива: JSON-LD Tags

За тези, които искат да подобрят SEO оптимизацията, като същевременно запазят гъвкавостта на потребителските тагове, JSON-LD тагове са обещаваща алтернатива.

JSON-LD, или JavaScript Object Notation for Linked Data, предоставя метод за кодиране на свързани данни с помощта на JSON.

Когато са структурирани правилно, тези данни могат да се използват в <script> таг от тип application/ld+json, за да се предоставят структурирани метаданни за страницата.

Това улеснява тълкуването на съдържанието от страна на търсачките.

Този скрипт предава ключова информация за организацията на търсачките, като увеличава шансовете на страницата да се класира в съответните резултати от търсенето.

В резюме

Докато уеб разработката продължава да се променя с вълнуващи нови инструменти, въздействието на персонализираните HTML тагове върху SEO все още се разбира.

Тези, които са загрижени за съвместимостта или въпросите на SEO, може да предпочетат да използват стандартни HTML тагове или JSON-LD като алтернативи.