12 основни фактора за On-Page SEO оптимизация, които трябва да знаете

On page seo

Съдържание

Играли ли сте някога Tetris? Ако е така, вероятно си спомняте, че нямаше истински начин да “победите” играта. В общи линии тя просто ставаше все по-бърза и по-бърза с всяко ниво.

В някои отношения оптимизацията за търсачки (SEO) е същият.

Не по това, че има запомнящ се 8-битов саундтрак или че пренаписва мечтите ти, но в този случай тя никога не свършва.

Няма момент, в който можете да седнете и да се отпуснете, доволни, че сайтът ви е на върха на страниците с резултати от търсенето (SERPs) веднъж завинаги.

Разбира се, днес може да сте достигнали върха, но работата на SEO професионалиста никога не е приключила.

Всяка промяна в Алгоритъмът на Google или съдържанието на конкурентите може да ви измести от първото място, което означава, че трябва да сте в крак с промените.

А това означава, че SEO оптимизацията на страницата ви трябва да е на ниво. Но преди да се гмурнем в това, е важно да имате общ поглед на високо ниво върху това как работят Google и другите търсачки.

Основи на търсачките

Търсачките изпращат обхождащи устройства или паяци, за да изследват интернет. Те следват връзките от един сайт към друг, като изграждат карта на съдържанието, наречена индекс за търсене.

В процес на проучване на обекти, тези обхождащи устройства оценяват и тяхното съдържание, като определят какъв вид информация съдържа то.

След това тези данни се използват от алгоритъма на търсачката, за да се определи колко добре съдържанието на този конкретен сайт отговаря на запитванията на потребителите.

Колкото по-добре отговаря на заявката, толкова по-високо ще бъде класиран в SERP.

В безкрайния стремеж на Google да предоставя по-добри резултати на потребителите алгоритъмът се актуализира често.. Това неминуемо води до промени в класирането, което изисква оптимизиране на уебсайта, за да се подобри или гарантира класирането.

Какво е On-Page SEO & Защо е важно?

SEO оптимизацията на страница, която понякога се нарича SEO оптимизация на място, е процесът на коригиране на съдържанието, таговете и вътрешните връзки на страницата, за да се подобри видимостта при търсене и да се увеличи трафикът.

С други думи, това е средство за оптимизиране на вашия уебсайт, за да помогнете на търсачките да разберат по-добре вашия уебсайт.

А това, разбира се, е свързано с множество предимства.

Първата е в размера на трафика.

Първите пет органични резултата на страницата за търсене получават 67.60% от всички кликвания. На следващите пет се падат само 3,73%. Оттам нататък броят им намалява. Така че, ако искате да получите трафик, трябва да сте близо до върха.

Второ, сайтовете с висок ранг имат много по-добър процент на кликване (CTR). Първият резултат от мобилното търсене в Google има среден органичен CTR от 26.9%.

Сега помислете, че 92,4% от потребителите на интернет които търсят нещо наблизо през мобилните си телефони, посещават този бизнес още същия ден, и можете да започнете да виждате въздействието, което органичната SEO оптимизация може да окаже върху вашите резултати. А оптимизацията на страницата е важен фактор за органичното ви класиране.

Надяваме се, че до този момент сте разбрали значението на on-page SEO. Сега е време да започнете работа. Нека да се потопим направо…

12 основни фактора за On-Page SEO

SEO оптимизацията на страница може да бъде разделена на три категории: съдържание, HTML, и архитектура на уебсайта. Ще разгледаме всеки от тях поотделно.

Съдържание

Чували сте го и преди: Съдържанието е цар.

SEO без него е като красива нова спортна кола без двигател – може да изглежда добре, но няма да стигне до никъде. Но не всяко съдържание е еднакво.

Ето кои са факторите на съдържанието, които трябва да вземете предвид, за да увеличите максимално SEO оптимизацията на сайта:

1. E-A-T

Един от начините, по които Google оценява вашия сайт, е въз основа на E-A-T, или експертност, авторитет и надеждност.

В 175 страници на Насоки за качество на търсенето в Google, то е споменато 135 пъти, което би трябвало да е показател за ролята, която играе в алгоритмите на търсачката.

Въпреки че Google е потвърдил само няколко елемента на E-A-T (PageRank и връзки), в областта на SEO оптимизацията е общоприето, че сигналите на страницата играят голяма роля в нейните оценки.

2. Ключови думи

Най-основният начин да разберете, че съдържанието на вашия уебсайт отговаря на въпроса на потребителя, е езикът, който използвате.

Страниците, които съдържат ключовите думи, използвани в заявката, независимо дали в основното съдържание, в заглавията или и в двете, е по-вероятно да са подходящи за търсенето.

Понякога това е лесно да се определи. Ако оптимизирате уебсайта на магазин за мебели, вероятно ще искате да включите ключови думи като [диван], [кухненски маси], и [холна маса].

Ако става въпрос за специализиран магазин за мебели, ще трябва да се уверите, че включвате дълги ключови думи.

Накратко, трябва да знаете какво търсят вашите целеви клиенти и да създавате съдържание, което включва тези термини. Винаги е добре да правите проучвания, за да не пропускате възможности.

3. SEO писане

Създаването на такъв тип съдържание, което едновременно дава приоритет на търсачките и превръща човешките посетители на вашия сайт, е нещо като изкуство.

Ако не сте го правили преди, може да се окаже доста трудно да напишете копие, което се чете добре и все пак се придържа към най-добрите практики за SEO.

Ние имаме цяла секция посветена на това да ви помогне да овладеете това изкуство, но някои от основните изводи включват:

 • Наблегнете на четивността: Съдържанието ви трябва да бъде лесно четимо, за да могат потребителите бързо да намират търсената информация.
 • Не прекалявайте с използването на ключови думи: Известна още като “набиване на ключови думи”, тази техника е използвана в миналото от недобросъвестни SEO специалисти, за да играят със системата, а Google гледа с лошо око на сайтовете, които прекаляват с използването на ключови думи. Ако бъдете хванати да правите това, страницата ви може да бъде понижена в SERP или дори да бъде премахната напълно.
 • Поддържайте изреченията и параграфите кратки: Ако ви се е случвало да кликнете върху уебстраница, за да бъдете атакувани от непрекъсната стена от текст, знаете колко трудно е да се четат дълги текстове. Избягвайте да отблъсквате потребителите, като поддържате изреченията и параграфите си кратки.
 • Използвайте подзаглавия: Подзаглавията изпъкват с размера си и привличат вниманието на хората, които сканират страницата ви. Използвайте достатъчно количество в съдържанието си, за да насочвате читателите надолу по страницата.
 • Използвайте списъци с подточки: Това може да ви се стори много мета, но списъците с подточки са добър начин за разбиване на информацията на лесно смилаеми парчета. Използвайте ги винаги, когато имат смисъл.

4. Визуални активи

Използването на изображения, видеоклипове и инфографики не само прави страницата ви визуално интересна за посетителите. То също така ви дава възможност да подобрите SEO оптимизацията си.

Повече от 36% от потребителите използват визуално търсене, когато пазаруват онлайн, което означава, че ако не използвате изображения, пропускате трафик.

Уверете се, че оптимизирате придружаващия текст, когато е възможно.

Внимавайте за размера на файловете с изображения, за да предотвратите бавно зареждане. Направете така, че изображенията ви да могат да се споделят, за да идентифицирате възможности за обратни връзки, които могат да помогнат за повишаване на вашия E-A-T.

HTML

Езикът за маркиране на хипертекст или HTML е кодът, използван за структуриране на уеб страниците и тяхното съдържание.

Те указват на браузъра на потребителя какво да показва и къде да го показва. И казва на търсачките какво представлява вашата страница и къде трябва да ви класират.

Ето кои са факторите за HTML SEO на страница, които трябва да вземете предвид:

5. Тагове на заглавието

Това е една от областите, в които е важно да се съсредоточите върху детайлите.

Сам по себе си този фрагмент от код, който ви позволява да дадете заглавие на уебстраницата, вероятно няма да ви накара да се изстреляте нагоре в класирането на SERP.

Но в контекста на други елементи на страницата (като тези, разгледани тук), той може да ви помогне да изградите контекст и да демонстрирате релевантността на сайта си

6. Мета описание

Въпреки относителната им липса на употреба в SEO, те предлагат две ключови предимства: Те могат да помогнат на Google да разбере за какво става дума на вашата уеб страница и, което е по-важно, имат изключително голямо влияние върху вашите CTR.

По-добрите метаописания дават на търсещите по-добра представа за това какво представлява страницата ви, което от своя страна води до повече кликания. Затова не ги пренебрегвайте.

7. Оптимизиране на изображенията

Вече разгледахме накратко значението на визуалните активи на вашата страница, но сега е време да разгледаме по-отблизо техническите им аспекти.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да оптимизирате своите:

 • Включете удобни за SEO тагове alt.
 • Изберете правилния формат и размер на файла за бързо зареждане.
 • Персонализирайте имената на файловете, вместо да използвате нещо като IMG_08759.
 • Уверете се, че изображенията ви са подходящи за мобилни устройства.

8. Геотагове (за местно търсене). Local SEO 

Може да сме глобална икономика, но повечето бизнес дейности все още се извършват на местно ниво. Свържете се с хората в квартала си, като оптимизирате локалната си SEO оптимизация на страницата.

Макар че това не е толкова важно за мегакорпорации като GMC или Pepsi, за малките и средните предприятия това е техният хляб и масло.

Има три основни тактики за SEO оптимизация, които трябва да се вземат предвид, когато се фокусирате върху местния трафик:

 • Оптимизиране на местните списъци и цитати, включително име, адрес и телефонен номер, URL адрес на уебсайта и бизнес описания, използване на приложения на трети страни и получаване на отзиви.
 • Оптимизиране на местното съдържание, включително приспособяване към търсенията “близо до мен”, предоставяне на съдържание, базирано на местоположението, или закупуване на местен уебсайт или блог.
 • Оптимизиране и изграждане на връзки с други местни предприятия и организации.

Не забравяйте да включите името на целевото си местоположение в ключовите си думи и да ги поставите в съдържанието си, където е подходящо.

Архитектура на уебсайта

Наличието на добре структуриран уебсайт е важно по две причини: Първо, логично подреденият уебсайт ще бъде претърсван по-ефективно от търсачките, и второ, ще създаде по-богато потребителско преживяване.

Ето кои са факторите, които трябва да вземете предвид, когато оптимизирате архитектурата на сайта си:

9. Скорост на сайта

Неудобният, бавно зареждащ се сайт не само разочарова и отблъсква посетителите – той всъщност вреди и на класирането ви при търсене.

Search Engine Journal се задълбочи в ефекта, който времето за зареждане на страницата оказва върху SEO и потвърди, че скоростта на страницата е фактор за класиране в резултатите от търсенето.

Минималната скорост, на която трябва да отговаря сайтът ви, обаче непрекъснато се променя.

Понастоящем тя може да бъде изпълнена, като отговаря на изискванията на Google Core Web Vitals минимален праг. Ако сайтът ви в момента не отговаря на тези стандарти, можете да предприемете няколко стъпки, включително:

 • Включване на компресия.
 • Намаляване на пренасочванията.
 • Оптимизиране на изображенията.
 • Използване на кеша на браузъра.

10. Отзивчив дизайн

През 2016 г, обемът на мобилното търсене надминава този на настолните компютри за първи път. И през следващите години този брой само нараства.

Сега мобилните устройства представляват повече от 56% от цялото използване на интернет, а таблетите допринасят с още 2,4 %.

Тъй като все повече потребители използват мобилни устройства, Google последва логичния път и започна да дава предимство на сайтовете с адаптивен дизайн в класирането при мобилно търсене.

Тази актуализация за мобилни устройства оказва влияние само върху резултатите от търсенето, извършвано на мобилни устройства, и въпреки че все още е възможно да се класирате в тези резултати без адаптивен дизайн, Google силно препоръчва сайтовете да имат мобилна версия.

Можете да прочетете повече за влиянието на адаптивността на сайтовете върху резултатите от търсенето тук.

11. Структура на URL

Имаше време, когато URL адресите играеха голяма роля в SEO оптимизацията. Професионалистите се уверяваха, че ключовите им думи са включени в уеб адресите, за да им помогнат да се класират по-високо.

Но Google, както прави, промени алгоритъма. И това, което някога е било толкова важно за класирането, сега играе много по-малка роля.

Това не означава, че то няма значение. Търсачките все още включват вашите URL адреси в общата ви оценка – просто те нямат същата тежест като преди.

Въпреки това има доказателства, че те играят роля в първоначалното класиране на сайта, а някои специалисти смятат, че се използват за групиране на страници. Това означава, че макар и да не трябва да са основният ви SEO приоритет, не искате и да ги пренебрегвате.

12. Връзки

Помните ли E-A-T от началото на тази статия?

Един от най-добрите начини, по които вашият уебсайт може да установи експертност, авторитет и надеждност, е чрез връзки от други авторитетни уебсайтове.

Помислете за това по следния начин: На кого бихте предпочели да поверите своя 401(к) – на финансов консултант, който управлява портфейла на Уорън Бъфет, или на братовчед си Джими, който живее в мазето на леля ви? Джими може да си върши добре работата; потенциално може дори да надмине човека на Бъфет. Но той просто няма доверието, което идва със силен подпис.

Връзките работят по същия начин.

Има три основни вида, които трябва да познавате за SEO:

 • Вътрешни връзки – или такива, които водят към друга страница на вашия уебсайт.
 • Изходящи връзки – известни също като външни връзки, това са връзките, които сочат към сайт в друг домейн.
 • Входящи връзки – понякога наричани обратни връзки, това са връзки от други уебсайтове, които сочат към вашата страница.

От трите вида връзки входящите връзки са безспорно най-важни. Те осигуряват най-голяма полза за SEO, но са и най-трудни за получаване.

Съществуват различни методи, които SEO специалистите използват за генериране на качествени входящи връзки, включително използване на социални медии, създаване на инфографики, които могат да се споделят, и дори просто искане на обратни връзки.

Но внимавайте: Не всички входящи връзки са полезни. Някои от тях, особено тези, които идват от ферми за връзки, публикации във форуми и книги за гости, могат да бъдат фалшиви връзки, целящи да измамят системата за класиране. Ако не ги дезавуирате, това може да навреди на класирането ви.

On-Page SEO срещу Off-Page SEO

Говорихме много за on-page SEO, но има и нещо, известно като off-page SEO. Разликата, както вероятно можете да разберете от имената, е къде се случва.

On-page SEO е всичко, което можете да направите вътрешно, за да повишите класирането си, включително оптимизация на ключови думи, метаописания, заглавни тагове, алттекст и структура на уебсайта.

SEO оптимизация извън страницата е всичко, което се случва отвън и оказва влияние върху класирането на сайта ви. Това включва обратни връзки, E-A-T, местна SEO оптимизация, споменавания в социалните медии и платени кликвания.

Очевидно е, че имате много по-голям контрол върху SEO оптимизацията на страница, но е важно да имате предвид и SEO оптимизацията на страница – нужни са ви и двете, за да стигнете там, където искате.

Но първо трябва да се съсредоточите върху изграждането на добра, подходяща уебстраница, която е напълно оптимизирана за търсачките, преди да започнете да потъвате много ресурси в изграждането на връзки и популяризирането на сайта си.

SEO оптимизацията на страница е непрекъснат процес

В крайна сметка оптимизацията за търсачки се свежда до едно нещо: намиране на най-добрия начин за предоставяне на ценна информация на търсещите и осигуряване на това, че вашият уебсайт е в началото на SERP.

Вашата цел е да осигурите по-богато преживяване на потребителите, като същевременно демонстрирате стойността си пред търсачките. За щастие, тези две неща вървят ръка за ръка. И те започват с оптимизацията на страницата (on-page optimization).

Започнете с това, което можете да контролирате, като внимателно оцените текущия си сайт за слабости и възможности за растеж.

Подредете всичките си патици на сайта и ще започнете да виждате резултати – включително органично подобрение на факторите извън сайта.

Само не забравяйте, че SEO оптимизацията, подобно на тетриса, никога не е завършена. Но продължавайте да четете и да работите и ще получите резултатите, които заслужавате.